In het schitterende restaurant De Paalkoepel aan het Paterwoldsemeer te Haren, hadden onze leden Sandra Woldring en Jolande de Nooij gastspreker Ynskje Penning-van Staalduinen voor ons uitgenodigd. Ynskje is historicus en werkzaam als schrijver en beeldhouwer. Op deze avond nam zij ons mee in de geschiedenis en de belangrijke bijdrage van de Nederlandse marine-, koopvaardij- en vissersvloot aan onze bevrijding.
THE BATTLE OF THE ATLANTIC draaide om de levenslijn naar Groot-Brittannië en was de langdurigste en hardste campagne van de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s wilden meer schepen vol voedsel, materieel en brandstof torpederen dan de geallieerden konden bouwen. Nazi-Duitsland zette U-boten en vrijwel onoverwinnelijke slagschepen in. De prijs was Groot-Brittannië. Wie deze slag verloor, verloor de oorlog!
Zeven Nederlandse mariniers, die op Curaçao gedetacheerd zijn, zullen op 1 september 1939 afzwaaien. Zo ook de vader van Ynskje marinier Frans van Staalduinen, alias Frank van Yzerbergen. Maar op 28 augustus 1939, vier dagen voordat ze afzwaaien, wordt de mobilisatie afgekondigd. Aan al hun toekomstplannen komt een abrupt einde. De mariniers zijn gedwongen onder de wapenen te blijven tot minimaal een half jaar na het einde van de oorlog. De mannen worden overal ter wereld ingezet om de geallieerde zaak te dienen. De vader van Ynskje vaart geheime post over de Atlantische Oceaan. Hij maakt The Battle of the Atlantic van het begin tot het einde mee.
Omdat er weinig bekend is over oorlog voeren op zee in de Tweede Wereldoorlog heeft Ynskje Overleven geschreven als eerbetoon aan deze mariniers. Een historisch docu-drama gebaseerd op de verhalen van haar vader. Deze ongelofelijke geschiedenis was te omvangrijk voor één boek. Overleven is dan ook een trilogie geworden. In deze boeken zijn de belangrijkste data verwerkt, zodat men een overzicht krijgt van de Tweede Wereldoorlog en daardoor beter begrijpt waarom Nederlandse mariniers op bepaalde fronten werden ingezet. Ken het verleden, begrijp het heden.
Een boeiende lezing die extra ‘binnen kwam’ door al het oorlogsgeweld in Israël en Oekraïne.