Cultuurboerderij Westerklavier in Den Horn

De Groningse boerderij uit 1850 staat in Den Horn, in de landelijke omgeving van het Westerkwartier, 10 kilometer ten westen van de stad Groningen. Hier organiseren ze regelmatig culturele evenementen op het gebied van muziek, poëzie, kleinkunst, theater en beeldende kunst, zowel voor amateurs als professionals.

Het muziekgezelschap brengt een programma ten gehore onder de titel: De man die te klein was. Hierin staat de periode 1914-1915 centraal, de Eerste Wereldoorlog. Opvallend is dat in de muziek uit die tijd muzikale vernieuwing en traditie hand in hand gingen. Jonge mannen van overal ter wereld – ook musici en componisten – verlieten huis en haard voor de loopgraven of sloegen op de vlucht. Sommigen kwamen onderweg in aanraking met inspirerende andere muzikale tradities, anderen bleven thuis en gingen door met hun leven. Zamba Mazurka Classico vertelt het muzikale verhaal van vele jonge mannen uit die jaren. Liederen en instrumentale stukken, van vrolijk tot melancholiek en protestlied, worden afgewisseld met anekdotes en korte schetsen over het leven van enkele componisten uit deze periode, zoals Satie, Bartók, Debussy en Eissler.

Het muziekgezelschap bestaat uit Helma Erkelens (mezzosopraan), Anna Badalian (viool), Cees Dekkers (altviool) en Rop Haverkort (piano/accordeon/arrangementen).