Rondleiding door “Oldengaerde” in Dwingeloo

Op 11 mei werden de leden van UVON Noord gastvrij ontvangen bij UVON lid Ada Sinnige in Dwingeloo. Ada, zelf de gelukkige bewoonster van ‘De Nyen Gaerde’, had er voor gezorgd dat de UVON een rondleiding kon krijgen door het prachtige authentieke pand “Oldengaerde”.

Na een eerste ontvangst bij Ada thuis, alwaar een amuse werd genuttigd, werd te voet de gang naar Oldengaerde gemaakt. Op locatie werden de UVON leden ontvangen door vrijwilligers van het Drentse landschap die de rondleiding in twee groepen verzorgde.

De vrijwilligers vertelden enthousiast over de historie van het landgoed. Oldengaerde  is één van de vier havezaten, die in of nabij Dwingeloo hebben gestaan. Het landgoed Oldengaerde was al voor 1420 in het bezit van de familie Van Echten. Het huis werd door Reynolt van Echten in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd. Oldengaerde is gedurende 240 jaar bewoond door leden van deze familie. Na lang beraad hebben de huidige eigenaren, de familie Willinge, onlangs besloten om het beheer van deze prachtige en unieke havezate na twee eeuwen uit handen te geven aan het Drentse Landschap. Familie Willinge maakt zelf nog voor een deel gebruik van het pand en het landgoed.

Na een interessante rondleiding werd het diner vervolgens in een ontspannen setting bij Ada thuis genuttigd.