Verslag bijeenkomst te Drachten

Omdat de bijeenkomst op het laatste niet doorging in Leeuwarden, zijn er toch een paar leden bij elkaar gekomen in Drachten. Te weten: Alie Prins-Bos, Anja Kootstra, Willy van der Schuit, Gonny Setz, Reiny van der Vegt en Wilma van de Brug.
Er waren overwerkmaaltijden besteld bij A.J. Catering. Dit bedrijf zit vlak naast YP en levert dagelijks lunchbuffetten voor Cadix. Cadix is net als YP Your Partner een huurder van Technologiepark Drachten (YP Holding bv) waar Alie Prins eigenaar van is.
Reiny had moodboarden van haar nieuwe project meegenomen. Zij is hier de laatste tijd druk mee en wilde dit graag met ons delen. Zij probeert via crowdfunding een voor iedereen toegankelijk uitvaart/ontmoetingscentrum te realiseren in Hurdegaryp. De grond heeft ze al. Het is een gemakkelijk te bereiken locatie vlak bij de nieuwe centrale as. We horen hier later vast meer van.
Later op de avond demonstreerde Theun Prins (was op kantoor i.v.m. overwerk) ons de HoloLens van Microsoft. Theun Prins voorspelt dat deze zogenaamde ‘augmented reality’ de maakindustrie in Nederland groot zal maken. ,,De HoloLens is het begin van een nieuw tijdperk en de inzet ervan kan van de Nederlandse ‘smart industry’ een wereldwijde koploper maken.’’
De HoloLens is een bril die de werkelijke wereld versmelt met de digitale wereld: augmented reality (AR). Aan een live beeld van de werkelijkheid worden digitale elementen toegevoegd. ,,Dat merk je meteen als je de bril draagt, die heeft een enorme wow!-factor. Iedereen die hem opzet krijgt een glimlach van oor tot oor. Het is niet de vraag wát er allemaal kan, maar waar beginnen we mee.’’ Door deze techniek wordt samenwerken nog gemakkelijker. ,,We kunnen in een ruimte de meest complexe processen visualiseren, er omheen lopen en aanpassen.’’ Ook een groot pluspunt is dat mensen op afstand begeleid kunnen worden op een voor de mens natuurlijke manier. Je hoeft geen toetsen of scherm te bedienen, je hebt beide handen vrij en kunt stemcommando’s geven, terwijl je om je heen allerlei dingen ziet gebeuren.’’ Voor Theun is het helder dat de HoloLens een nieuw tijdperk aankondigt. ,,Van de zorg tot gaming en van de industrie tot educatie en wetenschap, overal krijgen we te maken met deze nieuwe technologie. Onze klanten verkopen straks niet alleen machines en apparaten, maar staan dankzij de HoloLens met onze apps direct in contact met hun afnemers en verzamelen bovendien waardevolle data om hun product nog beter te maken.’’
Het was een zeer inspirerende, leerzame en interessante avond.