Drs. Willy van der Schuit

Willy van der Schuit Tekst, onderzoek, communicatie

  • Rijksweg 33
  • 9731 AC Groningen

Drs. Willy van der Schuit

Tekst, onderzoek, communicatie

Willy van der Schuit realiseert projecten op het snijvlak van onderzoek en communicatie. Dat betekent tekst en beeld samenbrengen in publicaties en tentoonstellingen. Bij al deze projecten is de context van het grootste belang. Als historicus stel ik vragen, zowel over het verleden als over de actualiteit. Door goed te luisteren valt op wat niet gezegd wordt, wat achter de antwoorden schuil gaat. Het gaat altijd om het overbrengen van een boodschap. Om de inhoud tot leven te brengen zorg ik voor een bruisend concept, het juiste beeldmateriaal, aansprekende vormgeving en passende tekst. Voor de realisatie van projecten is samenwerken voor mij van cruciaal belang. Synergie met collega’s en opdrachtgever leidt tot projecten die hun doel raken.

Schrijven

Tekst en onderzoek dienen altijd een doel. Voor het overbrengen van de boodschap is het in beeld brengen van de context van groot belang. Met dit in het achterhoofd maak ik een tekst die door de juiste mensen graag wordt gelezen. Een tekst die zijn doel raakt.

Een tekst met een boodschap werkt vaak verhelderend. Als historicus stel ik andere vragen, zowel over het verleden als over de actualiteit. Interesse in mijn gesprekpartner is daarbij onontbeerlijk. Een gesprek geeft op vele vlakken meer diepte aan een onderwerp. Door goed te luisteren valt op wat niet gezegd wordt, wat achter de antwoorden schuil gaat.

Daarnaast geeft het historische handwerk, oftewel onderzoek doen in archieven, ook nog steeds voldoening. Het speuren naar informatie uit het verleden is iedere keer weer verrassend, verslavend bijna. En natuurlijk broodnodig om de context te kunnen duiden. Ook het zoeken naar het juiste beeldmateriaal, zowel oud als nieuw, hoort bij het weergeven van de essentie.

Samenwerking

Voor de realisatie van projecten is samenwerken voor mij van cruciaal belang. De synergie is goud waard! Ik heb een netwerk om me heen van (grafisch) vormgevers, fotografen, filmers, trainers, adviseurs, uitgevers, schrijvers en historici. Allemaal professionals die mooie dingen maken met hart voor de zaak! Die met mij genieten van het proces dat leidt tot een product waar met voldoening op kan worden teruggekeken.

Over Willy

Vanaf 1992 publiceer ik met name over regionale geschiedenis en gezondheidszorg. Tot 2005 werkte ik als projectmedewerker bij de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien heb ik een eigen onderzoeks- en tekstbureau in Groningen. In dit bureau realiseer ik projecten op het snijvlak van onderzoek en communicatie. Dat vertaalt zich in publicaties, tentoonstellingen en communicatiemateriaal. Daarbij staat voor mij altijd de mens achter het verhaal centraal.

Recente projecten

  • Abel Tasman Museum, Lutjegast, inrichting van nieuwe museumruimte (2014)
  • GA Fietsen. Ronde van Regio. Publicatie met 14 fietsroutes voor de Regio Groningen-Assen (2014)
  • Wonen en werken in Tolbert, inrichting van historisch informatiecentrum (2014)
  • Borg vol verhalen, vaste expositie in Museum Nienoord in Leek (2014)
  • Magazine UVON Noord 1988 – 2013 (2013)
  • Onderzoek voor publicatie 400 jaar medische faculteit RUG (verschijnt in 2015)

Neem vrijblijvend contact op met Willy van der Schuit voor meer informatie en de mogelijkheden.

LogoWilly_digitaal322x107 (2)